Folkeuniversitetet

Kurser og foredrag på folkeuniversitet

 

Mindfulness
Foredragsrække på folkeuniversitetet i Århus, Emdrup, Herning og Kolding

Vores tid er præget af stress, forandring og effektivitet, og det handler om at være i kontakt med mange mennesker gennem mail, mobil og facebook. Det kan være en stor udfordring at være nærværende. Men evnen til nærvær kan trænes og kan være et middel til stresshåndtering, forebyggelse af depression og forbedring af livskvalitet, relationer og samarbejde.

Få indsigt i forskeres viden om mindfulness. Forskere har gennem mange år foretaget et videnskabeligt studium af mindfulness, og her kan du få en smagsprøve på resultater og perspektiver.

NB det konkrete indhold og omfang af foredragsrækken kan variere fra sted til sted. Når folkeuniversiteternes efterårsprogrammerne foreligger kan du tilmeldedig eller få mere at vide via disse links:

Herning, start 8. februar 2018

Emdrup, start 22. februar 2018

 

Drømme og symbolforståelse

– Temadag på folkeuniversitet i Aalborg, 10. marts (NB: Tilmelding og praktisk info via Folkeuniversitetets hjemmeside når programmet foreligger!)

Drømmen er den personaliserede myte,
myten den afpersonaliserede drøm

Joseph Campbell

Freud betragtede drømmene som “kongeveje til det ubevidste”. I dag fylder drømme og drømmeanalyse ikke ret meget i  mange af de fremtrædende psykologiske og terapeutiske skoler. Samtidig er mange af de dyreste film og serier, (som Game of Trones, Sense8, Harry Potter …) spækket med drømmelignende landskaber og symboler.

Den amerikanske myteforsker, Joseph Campbell betragtede “Star Wars” som en moderne myte og kaldte myten for en form for afpersonaliseret drøm. Siden The Matrix, har film og spilleteknologien i stadig højere grad kunnet efterligne drømmene.

Nyere drømmeforskning har givet os ny viden om bl.a. drømmenes forhold til hjernen, og deres sammenhæng med hukommelses funktionen og det er velkendt at talrige opdagelser i matematik, naturvidenskab og kunst er blevet til eller stærkt inspirerede af drømmenes kreative univers. Men tilsyneladende er der ikke stor interesse for at forstå drømmens og symbolernes sprog!

Temadagen ser på drømmeforskningen og symbolernes sprog med et sideblik til nyere filmkunsten eksempler og lej med drømme og symboler. Vi ser bl.a på:

  • Drømmenes og symbolernes historie og aktuelle status i moderne psykologisk forskning.
  • Symbolernes sprog med eksempler fra både drømme og film.
  • Hvordan arbejder man med drømme og symboler – både de individuelle og de kollektive.
  • Forskning og interesse i de såkaldte, lucide drømme (drømme hvor man ved man drømmer), samt referencer på film.

Temadagen rejser også spørgsmålet om hvad ofte forekommende filmtemaer,  som katastrofer, Zombier,  AI (Kunstig intelligens) m.fl. Siger noget idehistorisk og psykologisk interessant om tiden og dagligdagens udfordringer.